W związku z pytaniami przedstawiamy mechanizm działania akcji „Tniesz bo Wiesz”. Zbiórka włosów pozwala Fundacji NU-MED zdobyć pieniądze na dofinansowanie zakupu peruk i protez piersi dla pacjentek onkologicznych.

Pozornie wydaje się to proste: ścinane są włosy, powstaje z nich peruka, którą otrzymuje Pacjentka. Szkoda, że organizacje, które organizują taką akcję, nie przeprowadziły kampanii informacyjnej wyjaśniającej jak to działa. Realnie –  peruka z włosów naturalnych jest droga, koszt od 5 tys. złotych w górę. Ponadto jej wykonanie wymaga długiego czasu oczekiwania. Peruka z włosów naturalnych, by jak najdłużej zachowała swoją jakość i właściwości wymaga kosztownych zabiegów pielęgnacyjnych – tym samym dla Pacjentki mogłoby to być znaczne obciążenie finansowe.

Dlatego też Zarząd Fundacji NU-MED, w konsultacji z specjalistami w zakresie fryzjerstwa i medycyny, zdecydował, że ścinane włosy są sprzedawane. Uzyskaną kwotę podajemy do publicznej wiadomości (2300 zł – tyle uzyskaliśmy za włosy z akcji październikowej w 2018r.). Te środki w całości przeznaczamy na wsparcie dla Pacjentek Onkologicznych. Przede wszystkim dofinansowujemy zakup peruk ogólnodostępnych w sklepach medycznych. NFZ finansuje 250 zł na perukę i tyle kosztują peruki najtańsze. Pacjentka, która chciałaby perukę droższą, ale nie stać jej na wydanie potrzebnej kwoty, może zwrócić się do Fundacji NU-MED z wnioskiem o wsparcie. W ten sposób, kwota, którą uzyskaliśmy dzięki jesiennej akcji, wesprze kilka Pacjentek. I takie działania planujemy rozwijać, dlatego wachlarz pomocy rozszerzyliśmy o możliwość dofinansowania zakupu protez piersi. Kobieta w wyniku terapii zwykle chudnie, a po terapii ponownie nabiera masy. Z tego powodu, pierwsza proteza (której zakup finansuje NFZ), po kilku miesiącach wymaga wymiany na większą, a tego już NFZ nie sfinansuje. Tu pole do działania dla Fundacji. Wszystko jest transparentne, procedury opracowaliśmy w oparciu o przepisy prawa. Zachęcamy do wspierania naszych działań.

Zanim zdecydujesz się samodzielnie ściąć włosy na perukę zapoznaj się z podstawowymi zasadami:

• włosy nie mogą być pomieszane, czyli muszą być układane góra-dół, nie przemieszane jeden kosmyk końcówkami w jedną, drugi w drugą stronę. Włosy pomieszane nie nadają się do wyprodukowania z nich peruki – niezależnie od ich jakości i długości, muszą zostać utylizowane!!!
  • przed ścięciem umyj włosy, zwiąż w warkocze (zapobiegnie to pomieszaniu!) i dopiero ścinaj
  • ścięte, suche włosy zawiń w suche jednorazowe ręczniki i przygotuj do przekazania
  • minimalna długość ścinanych na peruki włosów to 30 cm!