44 786 81 49 fundacja@nu-med.pl Pn. - Pt: 8.00-16.00

2. Przestrzeń przyjazna pacjentom

Organizujemy strefy wypoczynku i relaksu dla pacjentów przebywających na leczeniu w szpitalu onkologicznym – w ten sposób wspieramy działalność leczniczą i rehabilitacyjną na rzecz pacjentów onkologicznych.

Strefy wypoczynku czyli pozytywna przestrzeń, w której pacjenci onkologiczni mogliby spędzać czas przebywając na leczeniu, nie są standardem w większości placówek onkologicznych w naszym kraju. Takie miejsca są bardzo potrzebne, gdyż zmniejszają stres u pacjentów, stymulują dobry nastrój i pozytywne myślenie niezbędne do walki z chorobą. Tworząc strefy wypoczynku przełamujemy stereotyp szpitala jako miejsca nudnego, szarego, źle kojarzącego się.

Dotychczas zorganizowaliśmy:

• czytelnię – biblioteczkę dla pacjentów,
  • mobilną kawiarenkę, gdzie pacjenci oczekujący na zabiegi czy badania są częstowani kawą i herbatą, jest też możliwość porozmawiania z wolontariuszami Fundacji,
  • świetlicę dla pacjentów, gdzie odbywają się koncerty muzyczne, warsztaty, spotkania świąteczne, których uczestnikami są osoby przebywające na leczeniu,
  • Strefa dobrej pogody – skwer wypoczynkowy dla pacjentów szpitala onkologicznego

W październiku 2023r. Fundacja NU-MED ruszyła z organizacją „Strefy dobrej pogody” – skweru wypoczynkowego dla pacjentów przed Szpitalem onkologicznym NU-MED.

Pomysł na stworzenie miejsca wypoczynku dla pacjentów przed Specjalistycznym Szpitalem Onkologicznym NU-MED w Tomaszowie Mazowieckim narodził się już kilka lat temu. Celem organizacji „Strefy dobrej pogody” jest stworzenie pozytywnej przestrzeni dla osób zmagających się z problemami własnego zdrowia i ich rodzin. Zależy nam również na przełamaniu stereotypu szpitala jako miejsca smutnego, nudnego, szarego, źle kojarzącego się.

Pula środków jaką Fundacja NU-MED wspólnie ze Szpitalem onkologicznym NU-MED przeznaczy na organizację strefy wypoczynkowej wyniesie prawie 40 000 zł. Dodatkowo Fundacja NU-MED wzięła udział w konkursie grantowym organizowanym przez Fundację Orlen pod hasłem „Moje miejsce na Ziemi” i wygrała grant o wartości 15 000 zł na doposażenie skweru. Do przedsięwzięcia swoją cegiełkę dołożyła również Firma GLADIO, która przekaże na ten cel kostkę brukową.

Na skwerze znajdą się wygodne ławeczki, powstanie również drewniana altanka z zadaszeniem i miejscami siedzącymi do odpoczynku.

Dofinansowanie ze środków Fundacji ORLEN zostanie przeznaczone na zakup stołów parkowych do gier oraz dekoracyjnych donic z nasadzeniami. Do pomocy przy organizacji skweru zaangażowali się również pracownicy Szpitala onkologicznego oraz wolontariusze Fundacji NU-MED.

Poniżej znajdują się zdjęcia projektu.