44 786 81 49 kontakt@fundacjanumed.pl Pn. - Pt: 8.00-16.00

Badania profilaktyczne

Angażujemy  się w propagowanie postaw sprzyjających zdrowiu, zachęcamy i motywujemy do regularnego wykonywania badań profilaktycznych.

Wolontariusze Fundacji współpracują w zakresie opracowania programów profilaktycznych kierowanych do wybranych grup osób narażonych na zachorowanie. Przy udziale wolontariuszy Fundacji powstały programy profilaktyczne „ZAPOBIEGAJ I DZIAŁAJ Z GŁOWĄ – Regionalny Program Profilaktyki Pierwotnej i Wczesnego Wykrywania Nowotworów Głowy i Szyi” oraz „SĄSIADKO, ZBADAJ SIĘ TAK JAK JA! – Program Profilaktyki Raka Piersi”, które otrzymały dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Społecznego i są obecnie w fazie realizacji. W ramach obu projektów zostanie przebadanych łącznie ponad 7 tys. osób, a budżet przyznany na realizację obu programów wynosi  2 851 181 zł.

Fundacja organizuje też cykliczne akcje profilaktyczne związane z wczesnym wykrywaniem czerniaka i innych nowotworów skóry. Działania polegają na edukacji w zakresie czynników ryzyka zachorowania na nowotwory skóry oraz badaniach dermatoskopowych. W przypadku znamienia, które  budzi niepokój onkologiczny, lekarz kieruje pacjenta na zabieg usunięcia zmiany. O rozpoznaniu czerniaka złośliwego decyduje wynik badania histopatologicznego całej wyciętej zmiany barwnikowej. W przypadku rozpoznania czerniaka, pacjent kierowany jest do specjalistycznego ośrodka, gdzie wdrażane jest leczenie onkologiczne.

WordPress Theme built by Shufflehound.

Strona przygotowana w ramach projektu „Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej Centrum KLUCZ”

PRYWATNOŚĆ