44 786 81 49 fundacja@nu-med.pl Pn. - Pt: 8.00-16.00

3. Edukacja w walce z rakiem

Ważnym sferą naszych działań jest  budowanie świadomości zdrowotnej wśród dzieci i młodzieży, osób w wieku aktywności  zawodowej oraz seniorów.

Niepokojące statystyki zachorowań na choroby nowotworowe oraz niski poziom świadomości społecznej związany z profilaktyką nowotworową skłoniły nas do opracowania programu edukacyjnego „Opowiem Ci o raku”, stworzonego  z myślą o dzieciach i młodzieży. Spotykamy się z nimi bezpośrednio w szkołach, bibliotekach…. Rozmawiamy o zdrowiu, zdrowym stylu życia. Dostosowujemy informacje do wieku odbiorców. Z młodszymi dziećmi rozmawiamy o zdrowym odżywianiu, pokazujemy nową piramidę zdrowia. Dzieci podczas warsztatów wyklejają własne piramidy zdrowego żywienia. Starsze dzieci dyskutują o zdrowiu i chorobach, o tym, jak styl życia wpływa pozytywnie lub negatywnie na zdrowie. Poznają objawy, które mogą zaniepokoić i kazać udać się po pomoc do lekarza. Dowiadują się, jacy lekarze zajmują się leczeniem raka, jakie są metody walki z tą chorobą, rozmawiamy o skutkach ubocznych i roli rodziny w zdrowieniu pacjentów. Rozwiązują krzyżówki będące podsumowaniem zajęć i usystematyzowaniem zdobytej wiedzy. Zarówno młodsze, jak i starsze dzieci otrzymują od nas książeczki „Opowiem Ci o raku”, „Jak zdrowo żyć”, zakładki do książek z Europejskim Kodeksem Walki z Rakiem. Uczniom szkół średnich przedstawiamy statystyki zachorowań, pracujemy na fantomach piersi ucząc samobadania, wymieniamy się poglądami na temat choroby, ale i obalamy mity dotyczące raka. Bez względu na wiek uczestników warsztatów wyjaśniamy, uczymy, oswajamy…  Wierzymy, że zdolność do bycia odpowiedzialnym za własne zdrowie może uchronić przed zachorowaniem. Że edukować trzeba od najwcześniejszych lat, oczywiście dostosowując poziom przekazywanych wiadomości do poziomu odbiorcy. Dzieci i młodzież z każdych zajęć wychodzą z zadaną „pracą domową” – ich zadaniem jest zadać pytanie rodzicom – kiedy ostatni raz byli u lekarza i zadbali o własne zdrowie. Ma to być wstęp do rozmowy na temat zdrowia i profilaktyki z osobami dorosłymi z najbliższego otoczenia – rodzicami, babciami, dziadkami, ciociami, wujkami i innym osobami.

Dla dorosłych mieszkańców gmin i sołectw, w porozumieniu z władzami samorządowymi, prowadzimy  prelekcje o tematyce związanej z  profilaktyką nowotworową, prezentujemy ofertę ogólnopolskich oraz regionalnych programów profilaktycznych a także umożliwiamy wykonanie badań.