Cel Normandia! Wybrzeże, dokładnie Villers-sur-Mer. To tu Sztafeta spędzi dwa noclegi. Etap krótszy, bo 162 km, ale warunki trudne. Deszcz, temperatura 12 st.C i porywisty wiatr.

Kemping, który był bazą postojową ostatniej nocy, nie ma porównania z francuskimi hotelami. Na korzyść tego pierwszego – tym bardziej szkoda ruszać z miejsca, gdy co chwila ulewa i zrywające się porywy wiatru. pocieszające, że wiatr rozrywający chmury pozwala na krótkie przebłyski słońca. Wiemy, że równocześnie w Polsce rekordowe upały. Czy wolimy jechać w deszczu i chłodzie? Czy w upale? Większość ekipy potwierdza, że wariant pierwszy jest jednak lepszy. Ruszamy – i pomimo kolejnych awarii – przemieszczamy się by zdobyć cel.  Jedna z drużyn wjeżdża w rozlaną na drodze plamę oleju, opony już przy niewielkiej prędkości „łapią” poślizg, a i hamulce w takiej sytuacji niepewne. Na szczęście blisko już do zmiany i jest wóz techniczny oraz pomoc.

DCIM100GOPRO

Cel daje siłę, kolejna motywacja to świadomość dotarcia do Wybrzeża, które było świadkiem dramatycznych wydarzeń sprzed 75 lat. Gdy ruszamy, jeszcze nie wiemy, że Normandia to wyjątkowa część Francji – malownicze, czyste miasteczka…

Szanowni Państwo

Sztafeta ma wykonać zadanie niezależnie od warunków pogodowych. W chwilach trudnych ważny jest doping, abyśmy wiedzieli, że nie jesteśmy sami. Darowizny przeznaczamy na działania profilaktyczne w zakresie wczesnego wykrywania czerniaka.

Najlepszym dopingiem są wpłaty darowizn na konto Fundacji z dopiskiem: Normandia dla profilaktyki. Wpłat można dokonać na konto Fundacji NU-MED:

Nr konta: 35 1020 3916 0000 0102 0261 6035

Z góry Darczyńcom serdecznie DZIĘKUJĘ