12-13 października 2018r. Fundacja NU-MED zainaugurowała akcję dla zdrowia „Tniesz bo Wiesz”. Celem akcji jest udzielanie wsparcia pacjentkom onkologicznym, poprzez pozyskiwanie środków z włosów na peruki.

Akcja, która będzie miała kolejne edycje i odsłony nie tylko w Łódzkiem, ale także w innych regionach Polski, rozpoczęła się w Piotrkowie Trybunalskim. To tu Fundacja NU-MED nawiązała współpracę z Panią Agnieszką Hamalą-Wujek, fryzjerką, Dorotą Danielak, nauczycielką i trenerką badmintona oraz Jolantą Bogucką, dyrektor ZSP nr 4.

W wyniku wzajemnych ustaleń postanowiono, że w dniach 12-13 października w ZSP nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim, odbędzie się dwudniowa akcja, której głównym celem będzie pozyskanie włosów na peruki dla pacjentek.

Dodatkowo ustalono, że pierwszego dnia (w piątek) odbędą się prelekcje profilaktyczne dla uczniów, w drugim dniu (w sobotę) rozegrany będzie Turniej Badmintona w ramach cyklu „100 turniejów na 100-lecie Niepodległości”. Inicjatywa spotkała się z wielkim wsparciem sponsorów, akcję postanowił wesprzeć samorząd piotrkowski, Prezydent Miasta Pan Krzysztof Chojniak, przyjął zaproszenie do udzielenia Turniejowi Badmintona patronatu.

W piątek, gdy w Pracowni Fryzjerskiej ZSP nr 4, ścinane były włosy, w auli odbyły się pogadanki profilaktyczne. Prowadzili je: Jacek Stępnicki – wiceprezes Fundacji NU-MED, dr n. med. Ewa Chmielowska – ordynator Oddziału Chemioterapii i dr n. med. Michał Spych, Dyrektor Medyczny ze Specjalistycznego Szpitala Onkologicznego w Tomaszowie Mazowieckim, dr n. med. Daria Domańska-Senderowska – dietetyk Uniwersytet Medyczny w Łodzi oraz „Amazonki” Iza Rybak i Violetta Pabisiak.

W sobotę, w drugim dniu akcji, zbiórce włosów w Pracowni Fryzjerskiej, towarzyszył Turniej Badmintona „100 Turniejów na 100-lecie Niepodległości” pod patronatem Prezydenta Piotrkowa Trybunalskiego Pana Krzysztofa Chojniaka oraz szereg zdarzeń towarzyszących:

• pokaz tańca
  • nauka ratownictwa medycznego
  • szkółka kolarska
  • analiza składu ciała
  • nauka samobadania piersi
  • i inne

Tego wszystkiego nie można byłoby zorganizować gdyby nie ONI:

Nasi Sponsorzy:
#Polanik#TriAktywnyPiotrkow#VeloSpeedTriAP#FundacjaNarodowyBadminton#EDC#PanGrafik#NuMed#TomFitCenter#NetunoPl#Wella#PiotrkowskieStowarzyszenieAmazonekKAMILKI#QMed#Kramel#LiNing#DDDietetyk#Spedimex; #FotoVideoBudka.Pl
Partnerzy:
#MiastoPiotrkow#PrezydentPiotrkowa#RuchPiotrkow