Start z Tomaszowa Mazowieckiego, 2198 km do pokonania w osiem dni, by dotrzeć do francuskiej Normandii. Sztafeta Rowerowa „Rowerem do Normandii dla profilaktyki” – to projekt Fundacji NU-MED, który właśnie wystartował.

Oto relacja z pierwszego dnia.

Sztafeta dwóch drużyn rowerzystów rano startowała z Tomaszowa. Na początek odprawa w Szpitalu Onkologicznym NU-MED, gdzie swoją siedzibę ma Fundacja NU-MED, kilka zdjęć i przejazd pod Urząd Miasta, skąd startowaliśmy oficjalnie.  Wielkie PODZIĘKOWANIA dla policjantów drogówki z Komendy Powiatowej Policji za zabezpieczenie naszego przejazdu przez miasto!!!

Pierwszy etap z Tomaszowa Mazowieckiego do miejscowości Karczowiska, dystans 334 km, pokonaliśmy przy sprzyjającej pogodzie, ale po kiepskich drogach. Mimo, że trasę wyznaczyliśmy drogami z nawierzchnią asfaltową, okazało się, że wiele odcinków było dziurawych i nierównych, co spowalniało tempo i zakłócało rytm jazdy. Oczywiście i na takie okoliczności jesteśmy przygotowani.

Jedziemy do Normandii z kilku powodów – dla historii, dla zdrowia, dla profilaktyki przeciwnowotworowej.

Dla historii – w tym roku obchodzimy 75 rocznicę największej operacji wojennej II wojny światowej na Froncie Zachodnim, czyli Lądowania w Normandii. Wśród aliantów byli Polacy, m.in. lotnicy, marynarze, inni – ich pamięć uczcimy, o niektórych opowiemy, wymieniając imiona i nazwiska.

Dla zdrowia – bo aktywność fizyczna to zdrowie, krótko i na temat.

Dla profilaktyki – Sztafeta prowadzi zbiórkę na edukację profilaktyki zdrowotnej oraz badania w zakresie wczesnego wykrywania czerniaka.

Szanowni Państwo

Sztafeta ma wykonać zadanie niezależnie od warunków pogodowych. W chwilach trudnych ważny jest doping, abyśmy wiedzieli, że nie jesteśmy sami. Darowizny przeznaczamy na działania profilaktyczne w zakresie wczesnego wykrywania czerniaka.

Najlepszym dopingiem są wpłaty darowizn na konto Fundacji z dopiskiem: Normandia dla profilaktyki. Wpłat można dokonać na konto Fundacji NU-MED:

Nr konta: 35 1020 3916 0000 0102 0261 6035

Z góry Darczyńcom serdecznie DZIĘKUJĘ